Pr. Emil-Marian Ember
Este o întrebare hazardantă sau nepotrivită chiar. Nu aș putea condamna pe nimeni care ar cataloga-o astfel. Aș îndrăzni, însă, să ofer explicația cât se poate de simplă pentru care m-am angajat să dau acest titlu articolului de față.

Cred că nu se poate descrie suferința pe care o resimte un părinte când își pierde copilul. Nu este în ordinea naturală ca părinții să-și înmormânteze copiii. Cu toate acestea, tragediile se petrec chiar și în cotidianul nostru. Se întâmplă în sânul matern, se întâmplă imediat după naștere sau mai târziu… copilul părăsește această lume, lăsându-și părinții îndoliați, îndurerați.

În ultima duminică a lunii mai, de câțiva ani se organizează un moment pentru părinții de îngeri, acei părinți care și-au pierdut copilul înainte ca acesta să se nască. Organizația EMMA s-a angajat să ofere un sprijin voluntar, gratuit pentru ca acești părinți să fie înțeleși mai bine, să fie consolați în adevăratul sens al cuvântului.
Într-o lume în care avortul este la liber, iubirea pentru viață, iubirea pentru copii se manifestă chiar dacă la dimensiuni mult mai mici și prin atenția acordată celor care trăiesc drama pierderii copilului înainte de a se naște. Sunt ei cu adevărat părinți? Da, cu aceleași drepturi, cu aceleași obligații… sunt părinți normali, dar încercați de o durere greu de imaginat. Au tot dreptul să fie respectați și să păstreze vie amintirea copilului lor.

Un gând de rugăciune, un mesaj către ceruri, o mărturie vie și o părtășie completă în familie, alături de alte familii, părinți, frați și surori au ales să răspundă prezent pentru un moment dedicat îngerilor. Bucurie, lacrimi, amintiri puține, dar valoroase, extrem de valoroase sunt câteva din semnele care descriu atmosfera de la acest eveniment. Lumânări, baloane umplute cu heliu, care au inscripționat un mesaj personal către îngerașii plecați prea devreme nu pot să te lase indiferent. Iar acest moment de comuniune a fost organizat simultan în mai multe locații din țară și din străinătate.

Cum poți să te alături acestui eveniment? Cred că găsești suficiente informații pe situl oficial al Organizației EMMA[1], care se vrea portavoce a părinților de îngeri. Iar voluntari, simpatizanți se găsesc printre noi, aproape necunoscuți. Poți și tu să faci diferența!
[1] https://www.organizatiaemma.ro/