Pr. Emil-Marian Ember

Cum vine asta: să vorbești despre limitele sau sfârșitul căsătoriei pentru a promova valorile familiei în „Săptămâna căsătoriei”? Pare un pic forțat, neavenit. Nu am luat în vizor sfârșitul natural al căsătoriei, moartea unuia dintre soți.  Nici un om nu se gândește în timpul stării civile sau în cadrul cununiei că aceasta se va încheia [vreodată]. Și așa este normal să fie. Și atunci de ce să vorbim despre sfârșitul căsătoriei?

Nedumerirea domnește pentru moment, deși fiecare dintre noi știm sigur despre ce este vorba. Trăinicia căsătoriei este în pericol și astăzi, și suntem datori să vedem cu luciditate starea de fapt. Divorțul este în vogă; motivele sunt din ce în ce mai mediatizate, oferite drept model de viață, dar atestă și un caracter din ce în ce mai slab, mai manipulabil al omului contemporan. Nu vom începe să-i luăm de guler pe cei care au legalizat desfacerea căsătoriei. Nu ne preocupă nici să căutăm vinovați imaginari în rândurile care urmează. Obiectivul principal fiind să cunoaștem și recunoaștem cauzele și să vedem ce putem face pentru a pune din nou în evidență valorile perene, imperisabile ale căsătoriei.
Violența domestică este o realitate autohtonă care se perpetuează, fiecare generație având de suferit de pe urma ei. Alcoolismul este o plagă care nu iartă familia românească din cele mai vechi timpuri. Dependența de jocuri sau de droguri, printre care putem aminti și pornografia, este un flagel mai nou la fel de virulent, la fel de devastator ca și primele amintite. Dar era să omit tocmai una dintre cauzele majore ale certurilor conjugale: situația financiară sau dificultățile materiale cu care majoritatea caselor românești sunt familiarizate. Și gata? Am ajuns la finalul articolului? Nicidecum! Nu am spus nimic despre adulter, despre elogiul abuziv pe care mass-media îl face relațiilor extra-conjugale din spațiul monden. Ar mai fi ceva de completat în legătură cu acest subiect?! Am găsit deja un vinovat comun, pe care îl putem face cu ou și cu oțet, fără să ne ia nimeni la rost… La ce bun?
Acum când am scos cărțile pe masă, ar trebui să începem să plângem familiile care au trăit drama divorțului? Ar trebui să recomandăm viitorilor miri să facă un set complet de analize, să vină cu certificat de la psiholog/psihiatru și cu o situație financiară solidă, altfel căsătoria se amână sau nu se mai încheie? Probabil că unii părinți și-ar dori asemenea măsuri super-protective pentru odraslele lor sau pentru a-și proteja situația materială. Degeaba! Am vrea să revenim la căsătoriile aranjate sau, mă rog, să generalizăm practica din nou. Dar nici aceasta nu ar fi soluția! Oricâte măsuri protective, din exterior, am încerca să luăm nu am reuși să facem căsătoria să fie mai durabilă decât este în prezent!
Trebuie atunci să ne temem de acum înainte pentru căsnicie sau pentru viața noastră de familie? Nici aceasta nu ar fi o soluție durabilă! Teama nu ajută la remedierea unei situații sau la rezolvarea unei probleme reale.
Vrem să subliniem valoarea căsătoriei, importanța ei pentru societate, pentru viitorul umanității. Familia se bazează pe ea. Căsătoria este prima alianță dintre oameni pe care Dumnezeu a binecuvântat-o. Și astfel ajungem la elementul-cheie, soluția – surpriză pentru situația de criză în care se află căsătoria. Trebuie să învățăm din nou să credem, să prețuim relația noastră cu Dumnezeu, să nu mai complicăm lucrurile simple, să nu ne pierdem în detalii, ci să avem în prim plan esențialul, ceea ce contează! Probleme în viața de familie, în căsnicie au fost și vor mai fi. Dar înțelepciunea omului simplu din trecut a dovedit că o legătură solidă precum angajamentul conjugal poate să treacă oricând peste greutăți. Căci sunt trăite în comun și sunt depășite prin legătura de dragoste care stă la bază, sprijinită de viața de credință, de relația cu Dumnezeu.
„Săptămâna căsătoriei” este un proiect care ne antrenează pe toți cei care credem în instituția primară a societății. Suntem invitați să luăm atitudine și să apărăm realitatea căsniciei prin exemplul vieții noastre, prin luarea de poziție în fața pericolelor care o pândesc astăzi. Pentru a vedea că nu suntem primii nici singuri care ne punem aceste întrebări, care căutăm soluții viabile pentru a prețui căsătoria; pentru a colabora, grupul de inițiativă al proiectului în România ne pune la dispoziție și situl www.marriageweek.ro