Căsătoria merită! – o săptămână dedicată căsătoriei şi în România

de Pr. Emil Marian Ember, 21 sept. 2010

De ce să promovezi căsătoria astăzi? Cine mai crede în căsătorie? Cine mai propune căsătoria astăzi tinerilor care se iubesc sau care vor ceva stabil în viaţă? Sunt întrebări aparent retorice sau chiar superflue… Însă în zilele noastre, căsătoria are concurenţi neloiali, promovaţi în mod abuziv, care au menirea să distrugă fundamental instituţia naturală a familiei.

Petr Činčala

Totuşi mai există oameni care cred în instituţia căsătoriei şi care vor să o apere. Pe lângă Biserică sau în Biserică îi găsim pe cei care spun prin mesajul vieţii lor: „da, căsătoria merită!”.

O idee strălucită a fost aceea de a se reuni şi în România pentru a pune la cale o săptămână dedicată căsătoriei. „Dacă ai avut şansa să te căsătoreşti, ai grijă de căsnicia ta!” Acesta este motto-ul lui Richard Kane, fondatorul „Marriage Week”.

La întâlnirea care s-a desfăşurat la Cluj, sâmbăta trecută, s-au reunit oameni din diverse domenii de activitate, de diferite confesiuni, din patru sau cinci oraşe ale României. Obiectivul nu era nicidecum de a redefini limitele sau valorile căsătoriei, ci de a oferi un punct comun de plecare pentru proiectul „Marriage Week”. Acest proiect este de anvergură internaţională şi a fost primit cu multă disponibilitate în ţări precum Anglia, SUA, Cehia, Australia. Proiectul „Marriage Week” este o voce profetică într-o societate dominată de scepticism.

În continuare, spicuiesc câteva idei dintre cele prezentate, care mi s-au părut reprezentative pentru toate discursurile şi discuţiile prezentate la această întâlnire.

Petr Činčala, Georgiana și Corneliu Szekely-Hațegan
Petr Činčala, Georgiana și Corneliu Szekely-Hațegan

O căsnicie nu este legată de lanţuri, ci cu o mulţime de fire subţiri. De aceea, această instituţie trebuie protejată. O viaţă de cuplu căsătorit se construieşte, nu vine la pachet, nu este perfectă, ci i se oferă toate şansele să devină.

Este bine să învăţăm că o căsnicie nu înseamnă să cizelezi partenerul după modelul personal, ci să celebrezi diferenţele care unesc cele două destine.

Pentru a apăra şi susţine căsătoria este de implicat şi biserica, reperul peren pentru sistemul de valori morale, sănătoase.

Trebuie să învăţăm sau să reînvăţăm limbajul iubirii. Numai astfel vom reuşi cu adevărat să susţinem valorile sănătoase ale căsătoriei în viaţa de zi cu zi.

Această întrunire a constituit primul pas organizatoric pentru o săptămână dedicată căsătoriei în luna februarie 2011 şi în România. Mai urmează două întâlniri care vor adăuga detaliile concrete pentru desfăşurare la nivel local a acestei săptămâni dedicate căsătoriei.

În fine, acest proiect nu este proprietatea vreunei organizaţii sau vreunei denominaţiuni religioase, nu are conotaţie politică. El se adresează tuturor celor care vor să acorde o şansă valorilor căsătoriei. Poate să constituie o formă concretă de materializare a conţinutului Declaraţiei de la Timişoara, un document dedicat valorilor vieţii, familiei şi căsătoriei.

Poţi să aderi fără nici o obligaţie la acest proiect, să şi-l însuşeşti şi să-l concretizezi în localitatea în care trăieşti fiindcă ne este dedicat tuturor. Cei care s-au întâlnit la Cluj sâmbătă pot eventual să-şi ofere câteva repere sau suport pentru a sărbători şi promova căsătoria în localitatea ta.

(articol preluat cu permisiune de pe darulvietii.ro)