Pr. Emil-Marian Ember (colaborator Săptămâna Căsătoriei Baia-Mare)

De unde o asemenea întrebare? Îi putem atribui un iz jignitor? Există un motiv de îngrijorare care a generat o asemenea interogație? Inițial nu la aceasta ne-am aștepta din primele rânduri ale unui articol, însă situația din cotidianul nostru, criza morală, pe care o traversăm, îngăduie oarecum aceste semne de întrebare pertinente.

Ce înseamnă familie? Este simplu și complicat în același timp să răspunzi, deoarece de-a lungul evoluției sociale, definiția obișnuită, tradițională, familia este fondată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie alături de copiii lor, a suferit modificări majore mai ales în ultimul timp.

Propaganda fățișă sau camuflată împotriva valorilor familiei este prezentă și în România. Nu se vorbește prea mult la știri despre ea. Dar auzim ocazional de Gay Parade, care se desfășoară anual în București sau despre legalizarea prostituției, liberalizarea avortului, promovarea metodelor contraceptive. Ziarele de scandal sunt rampa de lansare pentru dezbaterea subiectelor tabu. Iar ceea ce până mai ieri era considerată o rușine, astăzi a devenit un subiect fierbinte, un motiv de laudă.

Mediul propice pentru această propagandă este idolatrizarea sexualității: prin exagerările vizuale sau audio-vizuale bazate pe principiul: sexul vinde orice. În acest caz mai are rost să întrebăm: unde este pudoarea? Unde este decența în îmbrăcăminte? Sau mai rău: unde este îmbrăcămintea? Cu alte cuvinte, bunul simț privind ținuta este pe cale de dispariție. Iar evoluția tehnicilor de înfrumusețare nu ajută cu nimic în acest sens. ȘI nu, nu este vorba de gusturi!

Am schimbat regimul în decembrie 1989, iar pentru a marca acest lucru: primul act legislativ cuprindea și liberalizarea avortului… în țara noastră, creștină. iar crimele silențioase, ascunse continuă nestingherite, se înmulțesc, stagnează… dar nu dispar! Această practică modernistă sau feministă ne-a rezervat un loc în topul european ani de-a rândul.

Violența conjugală este prezentă în familia românească, alături de dependența de alcool și nu numai. Bătaia este considerată ca o măsură disciplinară, educativă, foarte eficientă în mediul tradițional românesc. Din păcate, efectul ei benefic este efemer, în vreme ce consecințele nefaste durează; traumele pe care le cauzează dăunează grav atmosferei familiale.

Cine mai apără familia românească în zilele noastre, în fața atâtor pericole? Biserica? Creștinii de rând? Politicienii sau legiuitorii? Străinii? Biserica trage semnale de alarmă disperate, uneori pe ultima sută de metri; se roagă, protejează familia tradițională, prin învățăturile sale, dar devine din ce în ce mai puțin ascultată, respectată. Creștinii de rând, în general, sunt cel mai adesea asaltați, luați prin surprindere sau indiferenți în acest război. Sunt asaltați cu aparențele de genul că ei sunt în minoritate și trebuie să le creeze spațiu minorităților. Atacurile din mass-media sau din mediul în care trăiesc și muncesc sunt subtile sau fățișe și îi iau pe nepregătite. Copiii sunt dezorientați, tinerii sunt indiferenți și toleranți dezinteresați. Iar părinții sunt preocupați mai mult de cele materiale, bazându-se pe iluzia că valorile sau credința se transmit fără efortul concret dedicat acestei cauze.

Politicienii sau legiuitorii, din păcate, sunt coordonați sau dirijați de interesele celor care dau banii pentru susținerea lor. Sistemul legislativ românesc trebuie să se alinieze la valorile europene, occidentale pentru a fi acceptat ca independent. De aceea, legilor sensibile nu li se face publicitate decât cel mult după promulgarea lor, intrarea lor în vigoare.

Au fost și sunt unii străini cu inimă bună încearcă să facă diferența implicând localnici creștini dornici de a schimba ceva, de a nu se lăsa duși de val… promovând viața, apărând valorile umane. Dar nu este rolul lor ca să lupte pentru familia românească!

Suntem un popor majoritar creștin și este datoria noastră să luptăm pentru familia românească, valorile ei, viața membrilor ei. Este momentul ca să lăsăm deoparte moleșeala, ignoranța, lipsa de curaj, deznădejdea. Putem face diferența, dacă vom ști să ne facem auziți de cei care ne decid soarta, la cârma țării, dacă vom ști să le arătăm politicienilor că votul nostru, atitudinea noastră împotriva promotorilor avortului, homosexualității contează. Dar avem nevoie de colaborarea Bisericii. Viața de rugăciune trebuie îmbinată cu viața de acțiune în cotidian. Învățătura creștină este un bonus care trebuie valorificat în această luptă care nu dă semne să se încheie curând. Este necesar să fim intransigenți când vine vorba de viața și valorile familiei noastre!

_________________________________________

Invităm toate bisericile, organizațiile și instituțiile din țară să deruleze în săptămâna 7-14 Februarie 2016 evenimente pentru familii. Pentru mai multe informații, idei practice și materiale accesați www.MarriageWeek.ro. Pentru detalii suplimentare vă stăm cu drag la dispoziție în cadrul unei întâlniri personale, telefonic sau prin email.

Contact: Săptămâna Căsătoriei Cluj-Napoca, info@MarriageWeek, www.MarriageWeek.ro