Pr. Emil-Marian Ember

În această lume tumultoasă, în aceste timpuri șubrede privind valorile, eu (tânărul, bătrânul, logodnicul / logodnica, soțul / soția) am ales să spun „Da, eu cred în căsătorie. Valoarea ei contează pentru mine”. Astăzi când divorțul este în vogă, eu prefer să dăruiesc mai mult pentru căsătorie, acord credit acestui mod de viață, la care suntem chemați de când ne naștem.

Nu pot să mă eschivez din fața unui jurământ făcut din dragoste „până la moarte”, acceptând surogatul „până când divorțul ne va despărți”. Este o provocare continuă. Dragostea nu este un robot care merge constant de la unul la celălalt, ci ea trebuie hrănită, încurajată, protejată pentru a rezista în fața intemperiilor. Nu mai sunt compatibil, nu mai iubesc sau nu mai sunt iubit sunt efectele unei ignoranțe, unei neglijențe regretabile, care ne situează pe fiecare (soț / soție) și pe amândoi pe muchia prăpastiei despărțirii dureroase. Este necesar să recunoaștem acest detaliu semnificativ: orice despărțire este dureroasă, cu atât mai mult cea care survine în sânul unui cuplu căsătorit.

Nu mai sunt dispus să accept diferențele, vreau ca perechea mea (soțul / soția) să fie după chipul și asemănarea mea. M-am săturat de mofturile lui / ei. Vreau să văd că se schimbă. Toate aceste deziderate, impresii, opinii nu sunt exprimate bine și, din păcate, ucid diferențele dintre noi, tocmai acele diferențe care ne-au unit. De aceea, este necesar ca eu să reafirm astăzi: „Da, eu cred în căsătorie”. Și, astfel învăț să privesc lucrurile dintr-o altă perspectivă, învăț să descopăr că celălalt / cealaltă mă completează și de aceea este și rămâne ceea ce îmi lipsește mie. Altfel spus, devin cu adevărat căsătorit și cresc în cadrul căsătoriei alături de jumătatea mea.

În această lume, în care căsătoria a devenit o formalitate, eu vreau să declar „Căsătoria contează pentru mine și pentru familia mea”. Un fan al căsătoriei în ziua de azi? Mai este posibil? Înclin să cred că mai ales în ziua de azi este nevoie de fani devotați pentru valorile căsătoriei, pe care se fundamentează familia. Nu pot să îmi reneg originile, provin dintr-o familie, care are la bază căsătoria părinților mei. De aceea, susțin căsătoria, cred în ea și vreau să arăt prin modul meu de a fi că aceasta este de neprețuit și neînlocuibilă.

Acest mesaj este simplu, este învechit sau demodat, dar este necesar pentru ca fiecare soț / soție să-și reamintească pe ce s-a clădit și crește relația lor intra-familială. Contez pe omul rațional care zace în noi și care îmi poate da dreptate în doi timpi și trei mișcări.

Totul ține, în principal, de voință, de aceea am accentuat detaliul, personalizat. Mi se pare că azi renunțăm prea ușor la ceea ce ne unește, la ceea ce este natural și acceptăm ceea ce este facil, ceea ce ne separă, ceea ce ne rupe de celălalt pentru a fi singuri. Și astfel suferim, ne acoperim rănile cu răceală, ură, dorință de răzbunare, crezând că ne vom vindeca instantaneu sau oricum mai repede decât în orice alt mod. Cât ne înșelăm adoptând această cale!

Desigur, există situații, cazuri care pare efectiv fără ieșire și pentru care divorțul apare ca singura opțiune valabilă. Eu vreau să cred că și aceste situații disperate sunt pentru salvarea omului, pentru salvarea căsătoriei și nicidecum pentru abandon, nu pentru distrugerea căsniciei. Însă trebuie să ai curaj ca într-o astfel de situație să susții: „Căsătoria merită”.
Mă închin în fața celor care de-a lungul vicisitudinilor vieții în căsătorie au știut, au trăit și au arătat că valoarea căsătoriei merită orice efort, orice sacrificiu, fiind fondată pe iubirea dintre un bărbat și o femeie, binecuvântată de Dumnezeu. Au existat și există eroi ai vieții de familie, martiri ai dragostei și ai fidelității, care rămân dovada vie, certă a „Eu spun Da căsătoriei”. Pentru ei, aleg, din nou, acum, să fiu agenul lor de publicitate pentru ca societatea să redescopere ceea ce contează, piatra ei de temelie. Mi te alături în această misiune? Aruncă o privire și pe www.marriageweek.ro, nu ai nimic de pierdut!